Sociale contacten
Mijn Trefpunt
Ouderen willen en moeten langer thuis blijven wonen. Om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk lukt, is het zaak stil te staan bij hun behoeften. Een van de grootste behoeften is de behoefte aan sociaal contact.
Met Mijn Trefpunt willen we u in de gelegenheid stellen uw sociale netwerk uit te breiden. U kunt andere deelnemers onder meer vinden op basis van hun interesses of woonplaats. Denk daarbij aan mailen binnen de besloten site, maar ook aan het fysiek ontmoeten van andere deelnemers om samen activiteiten te ondernemen. Gemeenschappelijke activiteiten kunnen gericht zijn op ontmoeting (samen eten, hobby's) maar bijvoorbeeld ook op gezamenlijke inkoop van woonservice-diensten zoals boodschappen- en maaltijdservices. Trefpunt kan mensen zelfs samenbrengen als het gaat om gezamenlijke renovatie, het plaatsen van zonnepanelen en de inkoop van groene stroom.
Als u een stapje verder wilt gaan, kunt u zich organiseren binnen een Virtuele Woongemeenschap. Dit is een woongemeenschap die onderling contact heeft via internet. Door beeldbelcontact kunt u elkaar spreken (en desgewenst ook zien). De deelnemers binnen de woongemeenschap vinden het belangrijk om naar elkaar om te kijken, bijvoorbeeld door elkaar te helpen bij het kiezen van oplossingen en thuistechnologie.
Voor mensen die dichterbij elkaar wonen, kan een zogenoemd Buurgemeenschap interessant zijn. Een Buurgemeenschap is een vorm van gemeenschappelijk wonen, maar dan zonder daadwerkelijk te verhuizen. De woningen binnen een Buurgemeenschap kunnen verspreid in een wijk staan of binnen een bepaalde straal liggen. U woont dus weliswaar niet in hetzelfde gebouw, maar een Buurgemeenschap heeft vaak wel een eigen vaste buurtkamer of ontmoetingsruimte.
Zelf een woongemeenschap vormen? Aanhaken bij een bestaande woongemeenschap? Meedoen aan activiteiten in eigen buurt of een activiteit starten? Samen of in clubverband afspraken maken om iets te ondernemen? Mailen met gelijkgestemden en leeftijdsgenoten? Het kan allemaal op Mijn Trefpunt.
Ontmoeten en activiteiten
Wijkcentra
Zwijndrecht kent verschillende wijkcentra en ontmoetingsplekken. We zetten ze graag voor u op een rijtje:
- Wijkcentrum HOA: Het Klankbord
- Wijkcentrum Kort-Ambacht: Hart van Meerdervoort
- Wijkcentrum Centrum: Het Badhuis
- Bij Bosshardt Zwijndrecht
- Stichting Lunenhof
- Wijkcentrum Noord: Xiejezo
- Wijkcentrum Nederhoven: Kubiek
Voor meer informatie kunt u rechtstreeks contact opnemen met deze adressen. Ook kunt u voor meer informatie terecht bij Vivera.
Bibliotheek AanZet
De Bibliotheek AanZet is uw lokale, multimediale en vrije toegangspoort tot kennis en cultuur. De bibliotheek is een energieke en inspirerende plek waar u anderen kunt ontmoeten, u volop kunt ontspannen, de wereld om u heen kunt ontdekken en uw talenten kunt ontwikkelen.
De Bibliotheek-aan-huis is er voor minder mobiele inwoners van alle leeftijden. Vrijwilligers brengen en halen boeken bij de mensen thuis. De Vivera-wijkteams en de medewerkers van Diverz kunnen signaleren of er ouderen en andere minder mobiele inwoners zijn voor wie de Bibliotheek-aan-huis een oplossing is. De medewerkers van de bibliotheek nemen dan contact met u op voor een kennismakingsgesprek.
Iedere week is er in de bibliotheek iets te doen, zoals koffiedrinken, breien, computerlessen en meer.
Stichting Vier het leven
Stichting Vier het Leven organiseert film-, theater- en concertbezoeken voor ouderen die veelal thuis zitten. Zij worden van deur tot deur begeleid en genieten van een arrangement waarbij alles is geregeld om zorgeloos uit te gaan. De kracht van Vier het Leven zit in het maatwerk, de persoonlijke aandacht en het wegnemen van drempels. De gasten worden persoonlijk opgehaald en weer thuisgebracht.
Stichting Graag Gedaan Zwijndrecht
Graag Gedaan is een luisterend oor en steun voor bewoners van Zwijndrecht die om welke reden dan ook tussen wal en schip geraakt zijn. Op een laagdrempelige manier probeert Graag Gedaan mensen te ondersteunen, stimuleren en de weg wijzen. Dat houdt in dat mensen met problemen, waar ze zelf niet uit komen, worden gewezen op en worden begeleid naar instanties, die regelingen uitvoeren welke speciaal voor hen bestemd zijn en waar ze wettelijk recht op hebben. Daarbij is het persoonlijk contact en een vertrouwensbasis van essentieel belang.
Dagbesteding en dagopvang
Dagbesteding is er voor mensen die zelf geen activiteiten meer kunnen ondernemen en daardoor weinig sociale contacten hebben. Dagbesteding is er ook voor de ontlasting van mantelzorgers. Hiermee blijft het voor veel mensen mogelijk om thuis te kunnen blijven wonen. Dagbesteding is bedoeld om structuur te bieden en een zinvolle invulling van de dag te geven. Daarbij helpt het om de zelfstandigheid waar mogelijk te vergroten. Het gaat hier om structurele activiteiten onder professionele begeleiding. U kunt zelf een aanbieder kiezen voor dagbesteding. Neem voor meer informatie contact op met de Sociale Dienst Drechtsteden.
Dagopvang Light
Behoefte aan gezelschap? Zin in een leuke middag? Gezellig samen eten? Dan bent u bij de Dagopvang Light in Zwijndrecht en Heerjansdam aan het juiste adres. Senioren kunnen hier terecht voor een leuke dag. Van een goed gesprek tot het spelen van spelletjes: de dagopvang staat synoniem aan plezier en ontspanning. Voor de Dagopvang Light is geen indicatie nodig. Men verwelkomt 65-plussers die zelfstandig wonen en hun leven zelf indelen. De dagopvang is vrijwillig: wanneer u aansluit bij één van onze groepen , dan bent u niet gebonden aan allerlei verplichtingen, zoals tijdstippen waarop u aanwezig moet zijn. Op de meeste locaties is het mogelijk om de warme maaltijd te nuttigen.