Sociale contacten
Mijn Trefpunt
Ouderen willen en moeten langer thuis blijven wonen. Om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk lukt, is het zaak stil te staan bij hun behoeften. Een van de grootste behoeften is de behoefte aan sociaal contact.
Met Mijn Trefpunt willen we u in de gelegenheid stellen uw sociale netwerk uit te breiden. U kunt andere deelnemers onder meer vinden op basis van hun interesses of woonplaats. Denk daarbij aan mailen binnen de besloten site, maar ook aan het fysiek ontmoeten van andere deelnemers om samen activiteiten te ondernemen. Gemeenschappelijke activiteiten kunnen gericht zijn op ontmoeting (samen eten, hobby's) maar bijvoorbeeld ook op gezamenlijke inkoop van woonservice-diensten zoals boodschappen- en maaltijdservices. Trefpunt kan mensen zelfs samenbrengen als het gaat om gezamenlijke renovatie, het plaatsen van zonnepanelen en de inkoop van groene stroom.
Als u een stapje verder wilt gaan, kunt u zich organiseren binnen een Virtuele Woongemeenschap. Dit is een woongemeenschap die onderling contact heeft via internet. Door beeldbelcontact kunt u elkaar spreken (en desgewenst ook zien). De deelnemers binnen de woongemeenschap vinden het belangrijk om naar elkaar om te kijken, bijvoorbeeld door elkaar te helpen bij het kiezen van oplossingen en thuistechnologie.
Voor mensen die dichterbij elkaar wonen, kan een zogenoemd Buurgemeenschap interessant zijn. Een Buurgemeenschap is een vorm van gemeenschappelijk wonen, maar dan zonder daadwerkelijk te verhuizen. De woningen binnen een Buurgemeenschap kunnen verspreid in een wijk staan of binnen een bepaalde straal liggen. U woont dus weliswaar niet in hetzelfde gebouw, maar een Buurgemeenschap heeft vaak wel een eigen vaste buurtkamer of ontmoetingsruimte.
Zelf een woongemeenschap vormen? Aanhaken bij een bestaande woongemeenschap? Meedoen aan activiteiten in eigen buurt of een activiteit starten? Samen of in clubverband afspraken maken om iets te ondernemen? Mailen met gelijkgestemden en leeftijdsgenoten? Het kan allemaal op Mijn Trefpunt.
Dagbesteding
Wanneer u ouder wordt is het soms lastig verbonden te blijven met de samenleving. Sommige dingen gaan steeds moeilijker, maar u bent uw talenten en mogelijkheden niet verloren. Binnen de Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA) zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. De stichting heeft bijvoorbeeld een timmerwerkplaats en een textielatelier waar prachtige dingen gemaakt worden. Maar u kunt ook denken aan bijvoorbeeld een voorleesoma op een basisschool of een tuinman voor het snoeiwerk. Onder goede begeleiding koppel men u aan een organisatie of dienst waar uw talenten het meest tot hun recht komen. Verder kunt u op onze verschillende locaties oude hobby’s nieuw leven inblazen, talenten ontdekken door middel van workshops of gewoon gezellig een (kaart-)spel doen of biljart spelen.
Maatjesprojecten
Een hart onder de riem, een steuntje in de rug of meer contact met anderen. Er zijn van die momenten in ieders leven dat het fijn is om een maatje te hebben. Daarvoor kunt u terecht bij de Maatjesprojecten van Stichting Welzijn Ouderen Arnhem. Er wordt er meer mantelzorgondersteuning geboden, waarbij vrijwilligers u kunnen ondersteunen in uw zorgtaak en uw wereld weer groter maken. Een andere dienst is Activerende Ondersteuning, waarbij er maatje langskomt om u te helpen bij de meer (korte) praktische vragen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het samen zoeken naar passende dingen om te ondernemen, activiteiten om meer mensen leren kennen, oefenen in reizen met Openbaar Vervoer of helpen bij de maaltijden.