Algemene informatie en financiële tegemoetkomingen

Op deze pagina vindt u informatie over langer comfortabel wonen. De gemeente heeft informatie over voorzieningen, diensten en hulpmiddelen gebundeld voor gebruikers van het SchermVan.

Wmo

De meeste mensen willen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Soms is daar ondersteuning bij nodig. Bijvoorbeeld door ouderdom, een handicap of ziekte. Uw gemeente kan u daarbij helpen. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het huishouden, aanpassingen van de woning en dagbesteding. Dit is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Uitgangspunt bij deze wet is uw eigen verantwoordelijkheid. U heeft niet automatisch recht op een voorziening. De gemeente bekijkt daarom eerst of u zelf de benodigde hulp kunt regelen, bijvoorbeeld door de inzet van familie, buren of kennissen. Wanneer dat niet of in onvoldoende mate mogelijk is dan wordt samen met u nagegaan of u in aanmerking komt voor een Wmo-voorziening.

PGB

Krijgt u ondersteuning vanuit de Wmo? De gemeente heeft voor de uitvoering van taken op het gebied van zorg en ondersteuning contracten afgesloten met een aantal zorgaanbieders. Als u kunt aantonen dat deze zorgaanbieders niet de ondersteuning kunnen bieden die bij u past, kunt u een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen. Met een pgb regelt u zelf uw begeleiding, dagbesteding, woningaanpassing of vervoersvoorziening. Als u een pgb krijgt, regelt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de betaling.

Kosten

Het verschilt per persoon hoe de begeleiding vanuit de gemeente er precies uitziet. Uw situatie wordt bekeken in een zogenoemd keukentafelgesprek dat plaatsvindt na uw Wmo-aanvraag. U bespreekt tijdens dit gesprek waar u in het dagelijks leven moeite mee heef en welke hulp u al ontvangt. De gemeente stemt de begeleiding daar vervolgens op af. Voor sommige begeleiding betaalt u een eigen bijdrage. Deze bijdrage wordt door het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekend aan de hand van uw persoonlijke situatie. Na toezegging van ondersteuning ontvangt u van het CAK een brief met daarin de hoogte van uw eigen bijdrage.

Cliëntondersteuner

Heeft u vragen op het gebied van zorg, welzijn of wonen? In veel gemeenten is een onafhankelijke cliëntondersteuner of ouderenadviseur aangesteld om u helpen. Deze persoon is er om uw belangen te behartigen. Hij geeft informatie en advies over de problemen waar u thuis tegenaan loopt. En als dat nodig is gaat hij samen met u op zoek naar de zorg en ondersteuning die het beste bij u passen. De ondersteuner/adviseur is een professional of vrijwilliger die onafhankelijk is. Hij werkt dus niet voor de gemeente of een hulpverleningsinstantie. Het inschakelen van een ondersteuner/adviseur is eigenlijk altijd gratis.

terug.png