Sociale contacten
Mijn Trefpunt
Ouderen willen en moeten langer thuis blijven wonen. Om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk lukt, is het zaak stil te staan bij hun behoeften. Een van de grootste behoeften is de behoefte aan sociaal contact.
Met Mijn Trefpunt willen we u in de gelegenheid stellen uw sociale netwerk uit te breiden. U kunt andere deelnemers onder meer vinden op basis van hun interesses of woonplaats. Denk daarbij aan mailen binnen de besloten site, maar ook aan het fysiek ontmoeten van andere deelnemers om samen activiteiten te ondernemen. Gemeenschappelijke activiteiten kunnen gericht zijn op ontmoeting (samen eten, hobby's) maar bijvoorbeeld ook op gezamenlijke inkoop van woonservice-diensten zoals boodschappen- en maaltijdservices. Trefpunt kan mensen zelfs samenbrengen als het gaat om gezamenlijke renovatie, het plaatsen van zonnepanelen en de inkoop van groene stroom.
Als u een stapje verder wilt gaan, kunt u zich organiseren binnen een Virtuele Woongemeenschap. Dit is een woongemeenschap die onderling contact heeft via internet. Door beeldbelcontact kunt u elkaar spreken (en desgewenst ook zien). De deelnemers binnen de woongemeenschap vinden het belangrijk om naar elkaar om te kijken, bijvoorbeeld door elkaar te helpen bij het kiezen van oplossingen en thuistechnologie.
Voor mensen die dichterbij elkaar wonen, kan een zogenoemd Buurgemeenschap interessant zijn. Een Buurgemeenschap is een vorm van gemeenschappelijk wonen, maar dan zonder daadwerkelijk te verhuizen. De woningen binnen een Buurgemeenschap kunnen verspreid in een wijk staan of binnen een bepaalde straal liggen. U woont dus weliswaar niet in hetzelfde gebouw, maar een Buurgemeenschap heeft vaak wel een eigen vaste buurtkamer of ontmoetingsruimte.
Zelf een woongemeenschap vormen? Aanhaken bij een bestaande woongemeenschap? Meedoen aan activiteiten in eigen buurt of een activiteit starten? Samen of in clubverband afspraken maken om iets te ondernemen? Mailen met gelijkgestemden en leeftijdsgenoten? Het kan allemaal op Mijn Trefpunt.
Dagbesteding en dagopvang
Wilt u er regelmatig even uit en andere mensen ontmoeten? Dan kunt u misschien naar de dagopvang. Bij dagopvang denken mensen vaak aan een opvang voor mensen met een zorgvraag. Hoewel dit zeker het geval kan zijn, is dagopvang ook bedoeld voor het leggen en onderhouden sociale contacten. U kunt er terecht voor een kopje koffie, om samen te eten en een praatje te maken. Ook worden er soms uitstapjes georganiseerd, zoals winkelen of wandelen.
Meedoen aan activiteiten bij de dagopvang is een voorbeeld van dagbesteding. Dagbesteding is een manier om een zinvolle invulling aan de dag te geven. Sommige vrijwilligersorganisaties organiseren activiteiten speciaal voor ouderen. Wellicht kent uw gemeente een dagactiviteitencentrum. Daar vindt u allerlei mogelijke activiteiten, bijvoorbeeld: knutselen, spelletjes doen, bewegen en boodschappen doen.
Ontmoeten en activiteiten
Veel gemeenten kennen ontmoetingsplekken specifiek voor ouderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om wijkcentra en ouderensociëteiten. Ouderen kunnen elkaar daar ontmoeten, een kaartje leggen, biljarten of meedoen aan één van de andere activiteiten, zoals een diavoorstelling of een feestavond. Het is soms ook mogelijk om samen met anderen te eten, te bewegen of er een dagje op uit te gaan. Voor alle mogelijkheden in uw gemeente kunt u het beste contact opnemen met het Wmo-loket.